Hørning Runestenen

Afstand: 7.66 Km

I 2023 blev der lavet en identisk kopi af Hørning Runestenen og den står nu på pladsen bag det gamle rådhus. Den originale sten står udstillet på Moesgaard Museum i Aarhus.

Lokalt har der i mange år været et ønske at få den originale sten tilbage til byen. Det stod hurtigt klart at det ikke var muligt, men nu har borgerne i Hørning har fået en vellignende sten, der kan minde om egnens fortid.

Runerne på Hørningstenen
Runestenen er fra 970-1020 e.Kr. og med runer står der:

”Toke Smed rejste stenen efter Troels Gudmunds søn, som gav ham guld og frelse/frihed”.

Runerne på stenen fortæller en lidt anderledes historie end mange andre af de runesten vi kender.

Indskriften tyder på, at der er tale om en træl, som har udmærket sig og gjort sig fortjent til at få sin frihed og endda blive belønnet. En anden forklaring kan også være, at det er en del af en historie med en viking fra de højere slægter, som har fået et barn med en trælkvinde. Sønnen Toke har så fået særstatus og udtrykker sin taknemmelighed på runestenen.

Fundet af stenen
I 1849 finder bonden Jens Mortensen runestenen på sin mark mellem Hørning og Århus Å. Den lokale provst Peder Mikkelsen Schinnerup hører om fundet og  runestenen blvier sat op i våbenhuset i Hørning Kirke. Herfra får stenen en lang rejse indtil den i dag kan ses på Moesgård Museum. 





Opdateret af: Danmarks Smukkeste  | turist@skanderborg.dk
Fotograf: Danmarkssmukkeste